Page 14 - SIKO katalog Kuchyně 2019/2020
P. 14
Perfektní
ergonomie
Plánování byste měli věnovat dostatek pozornosti a vše promyslet
do nejmenšího detailu. Jen tak se budete při práci v kuchyni cítit dobře
a pohodlně. K dosažení toho, aby vás prostředí příjemně ovlivňovalo
psychicky i fyzicky, slouží základní ergonomická pravidla.
Kuchyň ve tvaru U s připojeným ostrůvkem, který obsahuje i jídelní koutek, je navržena tak, aby byl každodenní shon co nejjednodušší. Důležité je
rozmístění jednotlivých prvků kuchyňské linky odpovídající ergonomickým potřebám člověka, který se pohybuje v kuchyni nejčastěji. Ať už jde o výšku
pracovní desky nebo dobrou dosažitelnost horních skříněk. Při práci v kuchyni se musíte cítit pohodlně.
Při výběru kuchyně není
nejdůležitější výška vaší
postavy, ale výška lokte
ruky ohnuté do pravého
úhlu.
Podle toho můžete správně
ergonomicky navrhnout
svou kuchyni.
1 Dřez by měl být vyvýšen, abyste lépe dosáhli na jeho dno. A to je 2 Nejběžnější výška pracovní desky 3 Při vaření se výška pracovní plochy
důvod, proč by tato část kuchyně měla být plánována nad standardní je 91 cm. Je vhodná pro běžné počítá od horní hrany průměrně
pracovní výškou. Deska dřezové skříňky by optimálně měla být přípravné činnosti v kuchyni. vysokého hrnce položeného
10 až 15 cm pod rukou ohnutou v lokti. Nemusíte se tak sklánět Tato výška umožňuje normální na varné desce. V ideálním případě
do dřezu pro každý kus nádobí, a tím tolik nezatěžujete svá záda. držení těla a podle výšky osoby by se měla pohybovat asi 25 cm
Dalším tipem je vyvýšená skříňka pro vestavnou myčku. Vyklízení se dá upravit nastavením nožiček pod loktem. Díky tomu můžete vařit
nádobí tak bude pohodlnější než kdy předtím. u soklu. a mít uvolněná ramena a ruce.
SIKO KUCHYNĚ
14 SIKO KUCHYNĚ www.siko.cz/kuchyne 15
www.siko.cz/kuchyne