Page 5 - SIKO katalog Kuchyně 2018/2019
P. 5
Praktické rady před koupí kuchyně Dispoziční řešení
Velmi důležitým prvkem dnešní moderně řešené kuchyně je, aby správně zapadla do obytného prostoru. Pro dobře fungující kuchyni je nezbytné,
Jak se připravit aby dokázala maximálně využít prostor s co největší užitnou plochou. Zároveň však musí být zajištěn dostatečný prostor pro volný pohyb.
ZÓNA UMÝVÁNÍ
Před tím, než se pustíte do samotné realizace nové kuchyně, měli byste
se důkladně připravit a vyjasnit si odpovědi na základní otázky.
1. Promyslete si funkci
Kolik vás doma je? Jak často vaříte? Co všechno a v jakých množstvích budete v kuchyňské
lince skladovat? Jaké spotřebiče používáte? (Pokud předěláváte starou kuchyni). Jaké nové ZÓNA ODKLÁDÁNÍ
spotřebiče byste si chtěli koupit? ZÓNA PRACOVNÍ
2. Uspořádejte prostor
Jak má kuchyň navazovat na jídelní část? Bude propojena s obývákem? Kde bude umístěn
jídelní stůl? Kolik denního světla je v kuchyni? Kde asi budete potřebovat osvětlení navíc?
ZÓNA SKLADOVÁNÍ ZÓNA VAŘENÍ
3. Promyslete si rozpočet
Kolik asi chcete do kuchyně investovat? Navrhneme vám to nejvýhodnější řešení. Pracovní trojúhelník
4. Přineste si obrázky Základem dobře navržené kuchyně je pracovní trojúhelník, který
vzájemně spojuje tři pracoviště, propojené zóny hlavních činností,
Přineste si fotky prostoru, do kterého bude kuchyň osazena. Náš poradce získá lepší bez kterýchh se neobejde žádná kuchyně.
představu a bude moci pracovat s detaily, které se vám možná nezdají důležité. Pokud máte
Jan Vrba | Vedoucí Product Manager obrázky kuchyně, která se vám líbí, přineste si je také.
„Připravili jsme pro vás novou, ještě 5. Zaměřte místnost
vychytanější verzi EASY plánovače kuchyní Nejdůležitějším bodem v přípravě podkladů je vypracování základního nákresu prostoru
- od půdorysu až po inženýrské sítě. Pokud si na to netroufáte nebo nemáte čas, využijte
s řadou novinek. Vyzkoušejte to!“ naši službu PŘESNÉ ZAMĚŘENÍ.
Zaměření prostoru
Aby kuchyně dokonale zapadla do vašeho bytu či domu, potřebujeme spolu s vámi připravit přesný plán. Zakreslit detailní půdorys místnosti, zamě-
řit inženýrské sítě, odměřit stropy a různé výklenky. Na základě takového nákresu společně s vámi připravíme kuchyni na míru.
Rohová (tvar „L“) Rohová (tvar „U“)
- Vhodná do středně velkých domácností, umožňuje snadný dosah od - Je vhodná i pro členění velkých prostor na pracovní a jídelní část
pracovní plochy na obě strany - Pracovní zóny je nutné umístit od sebe v dostatečné vzdálenosti
- Dobře funguje s obývacím prostorem začleněným v té samé místnosti
a také odstraňuje nedostatek stěnové plochy
1 2 3
Nakreslete půdorys. Nakreslete a zaměřte stěny a překážky na stěnách. Zaměřte inženýrské sítě.
Nic složitého, stačí jednoduchý obrázek s tužkou Zaměřte světlou výšku místnosti, zakreslete rozmístění Elektrické rozvody, instalace vody a plynu, které
a pravítkem, případně na počítači. Nezapomeňte a směr otevírání oken (šířku okna, výšku okna, výšku zůstanou ve vaší nové kuchyni. U novostaveb nebo
poznamenat jeho základní rozměry! V případě, od podlahy po parapet). Také zakreslete balkonové úplné rekonstrukce se v prvním kroku musí udělat
že máte byt apartmánového typu, zakreslete dveře, dveře na terasu, vstupní dveře. Zadejte rozměry návrh kuchyně a na jeho základě vám poradce vypra-
i prostor jídelny a obývacího pokoje. Kde přesně všech vyčnívajících sloupů, stavební nerovnosti, niky, cuje projekt nejvhodnějšího umístění elektroinstalací
bude stát kuchyň? Jakou máte představu o její výklenky, stoupačky a podobně. Pokud jsou v místnos- a rozvodů. Obklady se většinou se změnou dispozice
velikosti? ti radiátory, zadejte jejich rozměry a umístění. mění, ale pro jistotu si je můžete také zakreslit.
Přímá (lineární) Dvoustranná (paralelní)
Pracovní zóny v kuchyni - Pro menší domácnosti, vybavená nejnutnějším úložným prostorem - Naproti sobě dvě sestavy poskytují nejlepší využití prostoru,
5
vyhovuje průchozím kuchyním v ne příliš širokých prostorech
- Pro použití jednou nebo dvěma osobami najednou
- Je dobré zakomponovat vestavěné spotřebiče a využít veškerý - Rozměr komunikačního prostoru mezi spodními skříňkami by měl být
Každá činnost, kterou je třeba provádět v kuchyni, vyžaduje dostupný prostor a zvětšit tak pracovní plochu minimálně 1,2 m
své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na několik zón 4 3 2 1
podle druhu činnosti, které v konáme. Správné uspořádání
kuchyně je důležité nejen pro úsporu času, ale hlavně
na snížení námahy při samotné přípravě jídla.
1 2 3 4 5
Zóna odkládání Zóna umývání Zóna pracovní Zóna vaření Zóna skladování
V této zóně se odkládá Centrem této zóny je dřez, Tato zóna slouží na samotnou Součástí této zóny je varná Je to zóna, v níž se skladují
nespočet potřebného ve kterém se myjí potraviny přípravu jídla. Čištění, krájení, plocha, elektrická trouba čerstvé, chlazené, mražené
nádobí, kuchyňského nářadí, před samotnou přípravou míchání, zdobení, hnětení, (sporák) a odsavač par, příp. a trvanlivé potraviny. Proto
skla, porcelánu a malých pokrmů. Čistí se zde pomůcky válení, vykrajování a řadu mikrovlnka. To znamená, je v ní umístěna chladnička, Ostrůvková Poloostrovní (tvar „G“)
elektrospotřebičů. Rozumně po vaření a myje se nádobí. dalších činností vyžaduje že slouží k tepelné úpravě mrazák, potravinová skříň nebo
a přehledně zorganizovaný Součástí může být myčka dostatečný prostor. pokrmů (vaření, smažení, menší výsuvné systémy sloužící - Ostrůvek vytváří oddělenou pracovní plochu, kterou lze využít pro - Prodloužením pracovní desky získáme jídelní pult nebo místo pro
odkládací prostor je proto nádobí nebo drtič odpadu. pečení a ohřev). k uchování potravin. skladování nádobí, na vaření nebo mytí jednu z hlavních činností
nezbytností. - Musí být dostupný ze všech stran, dobře navržený ostrůvek zabraňuje - Opticky předěluje prostor na pracovní a obývací
4 SIKO KUCHYNĚ 2018/2019 zbytečnému obcházení dokola SIKO KUCHYNĚ 2018/2019 5
www.siko.cz/kuchyne
www.siko.cz/kuchyne