Page 5 - SIKO katalog Kuchyně 2018/2019
P. 5

Praktické rady před koupí kuchyně                                            Dispoziční řešení


        Velmi důležitým prvkem dnešní moderně řešené kuchyně je, aby správně zapadla do obytného prostoru. Pro dobře fungující kuchyni je nezbytné,
  Jak se připravit  aby dokázala maximálně využít prostor s co největší užitnou plochou. Zároveň však musí být zajištěn dostatečný prostor pro volný pohyb.
                                                                                ZÓNA UMÝVÁNÍ
 Před tím, než se pustíte do samotné realizace nové kuchyně, měli byste
 se důkladně připravit a vyjasnit si odpovědi na základní otázky.
 1. Promyslete si funkci
 Kolik vás doma je? Jak často vaříte? Co všechno a v jakých množstvích budete v kuchyňské
 lince skladovat? Jaké spotřebiče používáte? (Pokud předěláváte starou kuchyni). Jaké nové   ZÓNA ODKLÁDÁNÍ
 spotřebiče byste si chtěli koupit?                                             ZÓNA PRACOVNÍ
 2. Uspořádejte prostor
 Jak má kuchyň navazovat na jídelní část? Bude propojena s obývákem? Kde bude umístěn
 jídelní stůl? Kolik denního světla je v kuchyni? Kde asi budete potřebovat osvětlení navíc?
                                                                 ZÓNA SKLADOVÁNÍ               ZÓNA VAŘENÍ
 3. Promyslete si rozpočet
 Kolik asi chcete do kuchyně investovat? Navrhneme vám to nejvýhodnější řešení.  Pracovní trojúhelník
 4. Přineste si obrázky                                      Základem dobře navržené kuchyně je pracovní trojúhelník, který
                                                             vzájemně spojuje tři pracoviště, propojené zóny hlavních činností,
 Přineste si fotky prostoru, do kterého bude kuchyň osazena. Náš poradce získá lepší   bez kterýchh se neobejde žádná kuchyně.
 představu a bude moci pracovat s detaily, které se vám možná nezdají důležité. Pokud máte
 Jan Vrba | Vedoucí Product Manager  obrázky kuchyně, která se vám líbí, přineste si je také.
 „Připravili jsme pro vás novou, ještě   5. Zaměřte místnost
 vychytanější verzi EASY plánovače kuchyní   Nejdůležitějším bodem v přípravě podkladů je vypracování základního nákresu prostoru
 - od půdorysu až po inženýrské sítě. Pokud si na to netroufáte nebo nemáte čas, využijte
 s řadou novinek. Vyzkoušejte to!“  naši službu PŘESNÉ ZAMĚŘENÍ.

 Zaměření prostoru

 Aby kuchyně dokonale zapadla do vašeho bytu či domu, potřebujeme spolu s vámi připravit přesný plán. Zakreslit detailní půdorys místnosti, zamě-
 řit inženýrské sítě, odměřit stropy a různé výklenky. Na základě takového nákresu společně s vámi připravíme kuchyni na míru.
           Rohová (tvar „L“)                                 Rohová (tvar „U“)
           - Vhodná do středně velkých domácností, umožňuje snadný dosah od   - Je vhodná i pro členění velkých prostor na pracovní a jídelní část
             pracovní plochy na obě strany                   - Pracovní zóny je nutné umístit od sebe v dostatečné vzdálenosti
           - Dobře funguje s obývacím prostorem začleněným v té samé místnosti
             a také odstraňuje nedostatek stěnové plochy




 1  2  3
 Nakreslete půdorys.  Nakreslete a zaměřte stěny a překážky na stěnách.  Zaměřte inženýrské sítě.
 Nic složitého, stačí jednoduchý obrázek s tužkou   Zaměřte světlou výšku místnosti, zakreslete rozmístění   Elektrické rozvody, instalace vody a  plynu, které
 a  pravítkem, případně na  počítači.  Nezapomeňte   a směr otevírání oken (šířku okna, výšku okna, výšku   zůstanou ve vaší nové kuchyni. U novostaveb nebo
 poznamenat jeho základní rozměry! V  případě,   od  podlahy po  parapet). Také zakreslete balkonové   úplné rekonstrukce se v prvním kroku musí udělat
 že  máte byt apartmánového typu, zakreslete   dveře, dveře na terasu, vstupní dveře. Zadejte rozměry   návrh kuchyně a na jeho základě vám poradce vypra-
 i  prostor jídelny a  obývacího pokoje. Kde přesně   všech vyčnívajících sloupů, stavební nerovnosti, niky,   cuje projekt nejvhodnějšího umístění elektroinstalací
 bude  stát kuchyň?  Jakou  máte představu o  její   výklenky, stoupačky a podobně. Pokud jsou v místnos-  a rozvodů. Obklady se většinou se změnou dispozice
 velikosti?  ti radiátory, zadejte jejich rozměry a umístění.  mění, ale pro jistotu si je můžete také zakreslit.
           Přímá (lineární)                                  Dvoustranná (paralelní)
 Pracovní zóny v kuchyni  - Pro menší domácnosti, vybavená nejnutnějším úložným prostorem  - Naproti sobě dvě sestavy poskytují nejlepší využití prostoru,
 5
                                                               vyhovuje průchozím kuchyním v ne příliš širokých prostorech
           - Pro použití jednou nebo dvěma osobami najednou
           - Je dobré zakomponovat vestavěné spotřebiče a využít veškerý     - Rozměr komunikačního prostoru mezi spodními skříňkami by měl být
 Každá činnost, kterou je třeba provádět v kuchyni, vyžaduje    dostupný prostor a zvětšit tak pracovní plochu    minimálně 1,2 m
 své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na  několik zón   4  3  2  1
 podle druhu činnosti, které v konáme. Správné uspořádání
 kuchyně je důležité nejen pro úsporu času, ale hlavně
 na snížení námahy při samotné přípravě jídla.



 1  2  3  4  5
 Zóna odkládání  Zóna umývání  Zóna pracovní  Zóna vaření  Zóna skladování
 V této zóně se odkládá   Centrem této zóny je dřez,   Tato zóna slouží na samotnou   Součástí této zóny je varná   Je to zóna, v níž se skladují
 nespočet potřebného   ve kterém se myjí potraviny   přípravu jídla. Čištění, krájení,   plocha, elektrická trouba   čerstvé, chlazené, mražené
 nádobí, kuchyňského nářadí,   před samotnou přípravou   míchání, zdobení, hnětení,   (sporák) a odsavač par, příp.   a trvanlivé potraviny. Proto
 skla, porcelánu a malých   pokrmů. Čistí se zde pomůcky   válení, vykrajování a řadu   mikrovlnka. To znamená,   je v ní umístěna chladnička,   Ostrůvková  Poloostrovní (tvar „G“)
 elektrospotřebičů. Rozumně   po vaření a myje se nádobí.   dalších činností vyžaduje   že slouží k tepelné úpravě   mrazák, potravinová skříň nebo
 a přehledně zorganizovaný   Součástí může být myčka   dostatečný prostor.  pokrmů (vaření, smažení,   menší výsuvné systémy sloužící   - Ostrůvek vytváří oddělenou pracovní plochu, kterou lze využít pro   - Prodloužením pracovní desky získáme jídelní pult nebo místo pro
 odkládací prostor je proto   nádobí nebo drtič odpadu.  pečení a ohřev).  k uchování potravin.    skladování nádobí, na vaření nebo mytí    jednu z hlavních činností
 nezbytností.  - Musí být dostupný ze všech stran, dobře navržený ostrůvek zabraňuje   - Opticky předěluje prostor na pracovní a obývací
 4  SIKO KUCHYNĚ 2018/2019    zbytečnému obcházení dokola                              SIKO KUCHYNĚ 2018/2019  5
 www.siko.cz/kuchyne
                                                                                         www.siko.cz/kuchyne
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10