Page 7 - SIKO katalog Kuchyně 2018/2019
P. 7
Perfektní ergonomie
Při plánování byste měli věnovat dostatek pozornosti a vše promyslet do nejmenšího detailu. Jen tak
se budete při práci v kuchyni cítit dobře a pohodlně. K dosažení toho, aby vás prostředí příjemně
ovlivňovalo psychicky i fyzicky, slouží základní ergonomická pravidla.
Kuchyň ve tvaru U s připojeným ostrůvkem, který obsahuje i jídelní koutek, je navržena tak, aby byl každodenní
shon co nejjednodušší. Důležité je rozmístění jednotlivých prvků kuchyňské linky odpovídající ergonomickým
potřebám člověka, který se pohybuje v kuchyni nejčastěji. Ať už jde o výšku pracovní desky nebo dobrou
dosažitelnost horních skříněk. Při práci v kuchyni se musíte cítit pohodlně.
Při výběru kuchyně není
nejdůležitější výška vaší
postavy, ale výška lokte
ohnuté ruky do pravého
úhlu.
Podle toho můžete správně
ergonomicky navrhnout
vaši kuchyni.
1 Dřez by měl být vyvýšen, abyste lépe dosáhli na jeho dno. A to je důvod, 2 Standardní výška pracovní 3 Při vaření se výška pracovní plochy
proč by tato část kuchyně měla být plánována nad standardní pracovní plochy je 72 cm. Je vhodná počítá od horní hrany průměrně
výškou. Deska dřezové skříňky by optimálně měla být 10 až 15 cm pod rukou pro běžné přípravné činnosti vysokého hrnce položeného
ohnutou v lokti. Nemusíte se tak sklánět do dřezu pro každý kus nádobí v kuchyni. na varné desce.
a tím tolik nezatěžujete vaše záda. Tato výška umožňuje V ideálním případě by se měla
Dalším tipem je vyvýšená skříňka pro vestavnou myčku. Vyklízení nádobí normální držení těla a podle pohybovat asi 25 cm pod loktem.
tak bude pohodlnější než kdy předtím. výšky osoby se nechá upravit Díky tomu můžete vařit a mít
nastavením nožiček u soklu. uvolněná ramena a ruce.
6 SIKO KUCHYNĚ 2018/2019 SIKO KUCHYNĚ 2018/2019 7
www.siko.cz/kuchyne
www.siko.cz/kuchyne